tisdag 28 juni 2011

Din guide till Tällberg Forum



Snart närmar vi oss Tällberg Forum i Sigtuna 29 juni-3 juli. Människor från hela världen möts hos oss för att diskutera de stora framtidsfrågorna, och du får var med!


Här är några höjdpunkter du inte får missa:

29 juni kl.20.00 Konsert i Mariakyrkan, To Be Human - Att vara människa
Visions of Bach, Händel and Schweitzer
Ett fantastiskt program med J. S. Bach i mångahanda tolkningar som folkmusik, afrikansk tolkning
och jazz, men också klassiska tolkningar som kompletteras med musik av G.F. Händel.
Medverkar gör den internationellt erkände sopransaxofonisten Anders Paulsson, konsertorganisten, kompositören och folkmusikern Gunnar Idenstam, nyckelharpsvirtuosen Johan Hedin, opera- och konsertsopranen Marie Alexis, samt Sigtuna Sångensemble och Sigtuna Kammarensemble. Dirigent: Greger Fellin. Inledning: Bo Ekman.
EU-minister Birgitta Ohlsson håller ett tal på årets Forum-tema ”How can we agree to agree”.
Fri entré, kollekt tas upp under kvällen. Antalet platser är begränsat. Kom i god tid!


29 juni – 3 juli (kan komma att förlängas)
Missa inte Sigtuna Museums utställning – ”Rädda Historien – Klimatet hotar det förflutna”. Utställningen är resultatet av ett spännande samarbete med Historiska Museet i Stockholm och visar att miljöförstöring och klimatförändringar påverkar vårt gemensamma kulturarv.


30 juni- 3 juli - Lyssna på de stora talarna i tältet

Alla plenarsessioner i Tällbergtältet är öppna för allmänheten i mån av plats. Vill man vara helt säker på att få en plats kan man föranmäla sig på Tällbergs egen hemsida.




2 juli En kväll för framtiden och samtal på Hotell Kristina Kl 18.30-19.30

Vi vill redan nu passa på att bjuda in dig till ett speciellt samtal som sker under ”En kväll för framtiden”. Kl 18.30-19.30 står Sigtuna värd på Hotell Kristina för samtalet ”Den Stora Förnekelsen”, där vi får möta Anders Wijkman, vice ordförande för Tällberg Foundation och Johan Rockström, professor och VD för Stockholm Environment Institut, Sverige.


2 juli Programmet i korthet för En kväll för framtiden

Kl 18.30–19.30
Delta i något av 36 inspirerande samtal runt om i Sigtuna kommun som berör allt från ”Mobilizing African Youth in a Sustainable Economy” till ”Ett samtal om kvinnors styrka genom aktivt arbete i kraftfulla nätverk” till den ”Stora Förnekelsen” och “The pursuit of happiness as the ultimate
goal of national policy”. Ingen föranmälan krävs.

Kl 20.00
Medeltidsparad med mimare, dansare, akrobater, eldslukare och folk klädda i medeltidsdräkt från Stora torget till konsertplatsen vid Herrhagsängen, Mälarens strand.


Kl 21.00–23.00
Den stora finalen. Stockholms Läns Blåsarsymfoniker tillsammans med kör framför Carmina Burana. Överraskande soloartister. Dirigenten Gustaf Sjökvist tillsammans med producenten Nigel Harvey utlovar en oförglömlig kväll.

Klicka på länken för att se hela programmet: 


Varmt välkomna!!


För mer detaljer, se www.tallbergfoundation.org

måndag 27 juni 2011

Sigtuna rustar för Tällberg Forum– skapar lönsamhet och hållbar utveckling genom samverkan

I dagarna inleds Tällberg Forum som i år hålls i Sigtuna. Ett aktivt hållbarhetsarbete, naturligtvis kopplat till hög kvalitet och prisvärda erbjudanden, blir en allt viktigare komponent för att locka till sig möten och konferenser. Under 2010 blev Sigtuna Sveriges första klimatneutrala destination då hotellen och konferensanläggningarna gick tillsammans i ett gemensamt projekt. Efter att ha beräknat sina klimatutsläpp kompenserade man dessa genom projekt som minskade utsläppen som inte kan undvikas.


Det unika samarbetet fortsätter och Sigtuna är fortfarande Sveriges enda klimatneutrala destination. ”Vi har tidigare utmanat andra destinationer att göra samma sak och vi hoppas att vi snart får efterföljare” säger Camilla Zedendahl, VD på Destination Sigtuna.

Samtidigt vet alla företagare att lönsamhet alltid måste ligga i fokus. ”Det vi ser är att hållbarhet och lönsamhet följs åt. Under 2010 växte Sigtuna som destination med över tio procent och beläggningen är mycket god” fortsätter Camilla Zedendahl.

”Svanenmärkning och ett internt miljöarbete är en självklar grund men vi behöver ta ett bredare ansvar för hållbarhetsfrågor” säger Lotta Giesenfeld Boman som äger Sigtunahöjden och Stora Brännbos konferensanläggningar. Lotta och hennes kollega Björn Jonzon utsågs till årets företagare i Sigtuna 2011 bland annat för sitt ledande miljöarbete.

Charlie Edlund på Steningevik konferens framhåller hur viktigt miljöarbetet är för att både attrahera kunder, motivera anställda och inte minst för att känna en stolthet över att bidra till en bättre värld. Steningevik har nyligen investerat i bergvärme och har på så sätt minska sina klimatutsläpp med 25 procent, och dessutom fått ner sina löpande kostnader ordentligt.
Att beräkna sina klimatutsläpp och kompensera för dessa gör att idéer om hur man kan minska sin miljöpåverkan väcks till liv. Det väcker också tankar kring hur man kan jobba ännu bredare kring hållbarhet.  Under året har en samverkan initierats i Sigtuna kommun där företag, kommun och flygplats jobbar tillsammans.

Och Sveriges fjärde största hotell destination – Sigtuna, växer inte bara i antal övernattningar, utan även fler aktörer väljare att etablera sig i Sigtuna. Våren 2012 öppnar Clarion ett helt nytt hotell vid Arlanda.
”När vi nu etablerar oss här vill vi vara en aktiv partner i Sigtuna och tillsammans med andra skapa förutsättningar för en god utveckling.” säger Johan Svensson, VD för Clarion Hotel Arlanda. ”Att kombinera lönsamhet och hållbarhet är inte bara möjligt, utan faktiskt en förutsättning för varje ansvarsfullt företag.” avslutar Johan Svensson.


FAKTA OM BESÖKSNÄRINGEN I SIGTUNA:
Med över 500 000 gästnätter per år ligger Sigtuna på fjärde plats i Sverige när det gäller hotellnätter. Besöksnäringen i Sigtuna kommun omsätter nästan 2 miljarder kronor årligen och ger arbete åt ca 1 500 personer/årssysselsatta (exklusive Stockholm-Arlanda Flygplats). Detta är mer än omsättningen i många svenska län. Besöksnäringsomsättningen inklusive Stockholm-Arlanda Flygplats uppgår till ca 24 miljarder kronor.

I projektet Klimatneutral deltar följande hotell- och konferensanläggningar:
1909 Sigtuna Stads Hotell, 32 Rum & Kök, Arlanda Airport Conference, Arlanda Hotellby, Clarion Hotel Arlanda, Ibis Hotel Arlanda, Hotell Kristina, Radisson Blu Arlandia Hotel, Radisson Blu SkyCity Hotel, Sigtunahöjden Hotell & Konferens, Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens, Steningevik Konferens, Stora Brännbo Konferens och Hotell, Stockholm Arlanda Airport och Destination Sigtuna.

söndag 26 juni 2011

Konstprojekt får träden att tala under Tällberg Forum


Mellan den 29 juni och 3 juli gästas Sigtuna av Tällberg Forum, ett internationellt möte där delegater från hela världen samlas för att diskutera framtidens frågor. Flera seminarier och workshops äger rum på Sigtunastiftelsen. Som en inramning till Tällberg Forums tema How can we agree to agree medverkar Sigtunastiftelsen med konstprojektet Imagine trees.

-Sigtunastiftelsen, liksom Tällberg Forum, präglas av medvetenheten om att vi behöver flera olika språk om vi vill fördjupa vår förståelse av olika frågor. Konstnärliga uttryck, med det levande trädet i centrum, skapar rum för hopp och eftertanke som kompletterar seminarier och workshops, säger Alf Linderman direktor vid Sigtunastiftelsen.

Konstprojektet är inspirerat av Yoko Onos fredsutställning Imagine Peace där den bärande idén är ett så kallat Wish Tree. Alla som passerar Sigtunastiftelsen, Tällbergs Forums delegater, boende i Sigtuna och övrig allmänhet erbjuds att komma med en önskan eller en bön, skriva ner den på en lapp och fästa den vid trädet, en slags kollektiv förhoppning om en bättre framtid och värld. Alla önskningar kommer sedan att skickas till Imagine Peace Tower på Island, på så sätt blir konstprojektet också en del av en global rörelse.

Projektet Imagine trees omfattar flera konstnärliga uttryck på Sigtunastiftelsen under Tällberg Forum. Siluetter av trädkramare i naturlig storlek omfamnar Sigtunastiftelsens äppelträd och tallar, den lokala textilkonstnärinnan Tina Caléns tovade blommor smyckar acasiaträdet utanför Sigtunastiftelsen refugium och i Rosengårdssalen visas Ira Löfmans konstfotoutställning Ögonblick av närvaro med träd som tydligt tema.

I samband med Tällberg Forum kommer även Barbro Fagerlinds utställning Re: Art att visas i Sigtunastiftelsens kapell. Barbro Fagerlind arbetar med sakrala föremål skapade av återvunna konservburkar. Barbro Fagerlind håller en workshop på Sigtunastiftelsen med temat ”Folkhemsaltare” den 2 juli som en del av Tällberg Forums program En kväll för framtiden.

söndag 5 juni 2011

"Bröllopsgåvor 2010" på Rosersbergs slott


Nu kan du se Victoria och Daniels lysnings- och bröllopsgåvor på Rosersbergs slott! Utställningen, som tidigare visades på Kungliga slottet i Stockholm, visas i samband med de ordinarie visningarna av slottet, tisdag–söndag kl. 11, 12, 13, 14, 15 och 16, till och med 31 augusti. Slottet är endast öppet i samband med guidad visning.
I två av slottets salar visas ett urval av de tusentals gåvor som mottogs. Sammanlagt registrerades cirka 2000 bröllopsgåvor och den största gruppen av givare är privatpersoner, som lagt ned stor omsorg i sina gåvor – handarbeten, hantverk och målningar med personliga hälsningar och lyckönskningar.
I utställningen ses gåvor främst från allmänheten, men även ett urval officiella gåvor. Från alla kategorier av givare finns gåvor för Kronprinsessparets framtida hushåll; husgeråd, glas, porslin, kokböcker och växter till Haga slott.

Om Rosersberg slott
Till Rosersberg tar du dig smidigt med bil. Det går även pendeltåg till station Rosersberg, och därifrån gång- och cykelbana cirka 2 km till slottet.

Att besöka Rosersberg är att ta ett steg tillbaka i tiden. Här stiger du in i en genuin kunglig miljö från tiden runt sekelskiftet 1800. Karl XIV Johan och drottning Desideria, de första Bernadotterna, var de sista kungligheterna som bebodde slottet, och rummen står till stor del intakta sedan 1860. Slottet är öppet vid allmänna visningar perioden juni–augusti. Grupper kan boka visning av slottet perioden maj–september.
I sommar finns café på Rosersbergs Hotell & Konferens, och slottsparken lämpar sig utmärkt för medhavd picnic.

onsdag 1 juni 2011

Första SAS-uniformerna visas på Sigtuna Museum

Nästa år, 2012, är det jämnt 50 år sedan Arlanda den
1 april 1962 officiellt invigdes av kung Gustav VI Adolf. Flygplatsen, som till en början benämndes som "Storflygplatsen vid Halmsjön", hade då redan varit i bruk några år.
Redan i år uppmärksammar vi dock Arlanda genom att i
sommarutställningen visa uniformer. Men inte vilka som helst, utan SAS-uniformer som burits av personal på Arlanda, såväl i luften som på marken.
I uniformerna kan vi följa modets utveckling. De tidigaste uniformerna bar mycket tydliga drag av militär mundering och när SAS 1965 vände sig till modehuset
Carven i Paris, gav detta stort eko i medierna, inte minst i TV, som då var ett förhållandevis nytt inslag hos gemene man.
Uniformerna är en viktig del av flygbolagets identitet. Den lyckosamma Paris-satsningen gav mersmak och
1971 beställdes en ny modell, denna gång från modehuset Dior. 1983 byttes samtliga uniformer ut till förmån för nya från Calvin Klein.
I utställningen visas uniformer för sommar och vinter, för kvinnor och män – i museet i den kommun där Arlanda är mittpunkten och hjärtpunkten, kring vilken det mesta cirklar.
Utställningen pågår från den 11 juni till den 4 september.
http://www.sigtunamuseum.se/